simple hit counter
image
Saturday 9 May 2009

for word nerds


Въпреки че е най-използван, всички сме наясно, че SA Dictionary е и най-куцият възможен речник. Не случайно в езиковите гимназии забраняват да се ползват речници и граматики (най-вече граматики) писани от българи. Това беше в ерата B.G. (Before Google). Сега вече можем да тайпнем define: ... и готово. От друга страна, Urban Dictionary успя да реши всичките ни лингвистични проблеми на съвсем ново ниво. Откакто го има, няма текст на хип-хоп песен, който да остане неразгадан и това го поставя on top в личната ми класация.

Ще си позволя, обаче, да препоръчам още две алтернативи.

Definr е мега бърз, suggest-as-you-type речник, който можеш лесно да си туриш у Firefox search box-а. Доста е акуратен според моя опит и съдържа специализирани термини. Е, бързината, с която излизат думите се компенсира от времето, което ти е нужно да си преведеш дефиницията, и все пак..

Visuwords обаче е изрудщината. Какво значи определена дума се разбира чрез връзки с други думи, а като задържиш мишката върху някоя от тях, освен че можеш да местиш и разтягаш цялата диаграма във всички посоки, се показва и значението. Прилича на лесбийските съзвездия от L Word. Поиграйте си малко.

video by Eloi Collective

Labels: , , ,


posted by nickolette @ 11:44  

Widget_logo